Řešení vnitřního klimatu zajišťuje ideální skladovací podmínky při výrobě vína
Řešení vnitřního klimatu zajišťuje ideální skladovací podmínky při výrobě vína
V Komplexu budov Winzer Krems vytváří řešení VZT společnosti Hoval optimální podmínky pro výrobu a skladování vína.
- Výrobní hala
- Nové budovy
- Systém vnitřního klimatu
Společnost Winzer Krems byla založena před více než 80 lety a stala se nejrozsáhlejším rakouským výrobcem kvalitního vína. V nové hale je umístěno 22 jednotek Hoval TopVent pro vytápění, chlazení a větrání.
Výrobní hala: Špičkové hygienické a pracovní podmínky
Kromě příjemného vnitřního klimatu pro zaměstnance byly zásadní i hygienické standardy ve stáčírně. Clemens Fuchs, technický ředitel společnosti Winzer Krems, říká:
Veltlínským zeleným a dalšími kvalitními víny naplníme 15 000 lahví za hodinu. Čistý vzduch je zde obzvláště důležitý.
TopVents zajišťují příjemnou teplotu 20 °C a udržují vlhkost v požadovaném rozmezí. Velká výhoda: K vytápění a chlazení haly je zapotřebí pouze jeden systém. Díky sofistikované technologii stačí jediné zařízení k temperování až 900 m² a zároveň k regulaci vlhkosti. Vysoký topný a chladicí výkon systému TopVent navíc umožňuje snížit počet potřebných zařízení. Objekt tak může těžit z maximálního komfortu při menší námaze.
Recirkulační systém pro optimální skladování vína při konstantní teplotě
Celková kapacita zařízení je přibližně 13 milionů litrů vína - 70 % bílého a 30 % červeného vína. Pro optimální podmínky skladování je třeba udržovat stálou teplotu 17 až 18 °C.
V zimě je to snadné, ale v létě to vyžaduje sofistikovanou technologii.
říká Clemens Fuchs. V 16 metrů hlubokém sklepě je správné klima rozhodující i pro výrobní procesy jednotlivých odrůd vína. Důležité je také, aby systém udržoval správnou vlhkost. Instalační firma Getec, která je zodpovědná za celou stavební technologii nového projektu, se i zde spolehla na kompetence společnosti Hoval v oblasti řešení. Recirkulační jednotky TopVent rozvádějí vzduch zcela automaticky pomocí integrovaného vstřikovače vzduchu. Klimatizační jednotky v hale byly speciálně umístěny na různých místech pod stropem a rozděleny do šesti regulačních zón. Výsledkem je flexibilní systémové řešení na míru, které zajišťuje správné podmínky v každé oblasti.
Vytápění, chlazení, větrání s centrálním ovládáním
Zúčastnění technici oceňují výhody nové budovy, potvrzuje Clemens Fuchs: „Vše se dalo perfektně naplánovat a realizovat.“
Centrální ovládání šesti řídicích zón pro plnění, sklep a sklad je umístěno uprostřed budovy. Díky tomu jsou linky krátké a usnadňuje se obsluha a údržba systému. Na základě prvních praktických zkušeností probíhá průběžná optimalizace řízení. „Společnost Hoval je velmi orientovaná na řešení a rychle najde cestu k cíli i při individuálních požadavcích,“ říká technický ředitel renomovaného vinařství, který je se spoluprací velmi spokojen. „Komunikační kanály jsou krátké a v případě potřeby je vždy po ruce někdo, kdo pomůže a poradí.“