Content added to your bookmarks in MyHoval

File added to your bookmarks in MyHoval

There has been an error while adding Content to your bookmarks in MyHoval

Řešení vnitřního klimatu zajišťuje ideální skladovací podmínky při výrobě vína

Řešení vnitřního klimatu zajišťuje ideální skladovací podmínky při výrobě vína

V Komplexu budov Winzer Krems vytváří řešení VZT společnosti Hoval optimální podmínky pro výrobu a skladování vína.

  • Výrobní hala
  • Nové budovy
  • Systém vnitřního klimatu
Společnost Winzer Krems byla založena před více než 80 lety a stala se nejrozsáhlejším rakouským výrobcem kvalitního vína. V nové hale je umístěno 22 jednotek Hoval TopVent pro vytápění, chlazení a větrání.

Výrobní hala: Špičkové hygienické a pracovní podmínky

Kromě příjemného vnitřního klimatu pro zaměstnance byly zásadní i hygienické standardy ve stáčírně. Clemens Fuchs, technický ředitel společnosti Winzer Krems, říká:
Veltlínským zeleným a dalšími kvalitními víny naplníme 15 000 lahví za hodinu. Čistý vzduch je zde obzvláště důležitý.
TopVents zajišťují příjemnou teplotu 20 °C a udržují vlhkost v požadovaném rozmezí. Velká výhoda: K vytápění a chlazení haly je zapotřebí pouze jeden systém. Díky sofistikované technologii stačí jediné zařízení k temperování až 900 m² a zároveň k regulaci vlhkosti. Vysoký topný a chladicí výkon systému TopVent navíc umožňuje snížit počet potřebných zařízení. Objekt tak může těžit z maximálního komfortu při menší námaze.

Recirkulační systém pro optimální skladování vína při konstantní teplotě

Celková kapacita zařízení je přibližně 13 milionů litrů vína - 70 % bílého a 30 % červeného vína. Pro optimální podmínky skladování je třeba udržovat stálou teplotu 17 až 18 °C.
V zimě je to snadné, ale v létě to vyžaduje sofistikovanou technologii.
říká Clemens Fuchs. V 16 metrů hlubokém sklepě je správné klima rozhodující i pro výrobní procesy jednotlivých odrůd vína. Důležité je také, aby systém udržoval správnou vlhkost. Instalační firma Getec, která je zodpovědná za celou stavební technologii nového projektu, se i zde spolehla na kompetence společnosti Hoval v oblasti řešení. Recirkulační jednotky TopVent rozvádějí vzduch zcela automaticky pomocí integrovaného vstřikovače vzduchu. Klimatizační jednotky v hale byly speciálně umístěny na různých místech pod stropem a rozděleny do šesti regulačních zón. Výsledkem je flexibilní systémové řešení na míru, které zajišťuje správné podmínky v každé oblasti.

Vytápění, chlazení, větrání s centrálním ovládáním

Zúčastnění technici oceňují výhody nové budovy, potvrzuje Clemens Fuchs: „Vše se dalo perfektně naplánovat a realizovat.“
Centrální ovládání šesti řídicích zón pro plnění, sklep a sklad je umístěno uprostřed budovy. Díky tomu jsou linky krátké a usnadňuje se obsluha a údržba systému. Na základě prvních praktických zkušeností probíhá průběžná optimalizace řízení. „Společnost Hoval je velmi orientovaná na řešení a rychle najde cestu k cíli i při individuálních požadavcích,“ říká technický ředitel renomovaného vinařství, který je se spoluprací velmi spokojen. „Komunikační kanály jsou krátké a v případě potřeby je vždy po ruce někdo, kdo pomůže a poradí.“